مسجدی با بلند ترین مناره های جهان
مسجد جامع یزد یا مسجد کبیر با داشتن بلندترین منارههای جفتی جهان، از زیباترین آثار معماری اسلامی در ایران است که قدمت آن به قرن نهم هجری برمیگردد. مسجد جامع امروزی بهعنوان یادگاری از دوره قاجار، ترکیبی از سه مسجد قدیمی میباشد که به زیبایی بازسازی شده است. همچنین کاشیکاریهای خاص و تماشایی مسجد جامع یزد، ازجمله سوژههای پرطرفدار عکاسی برای گردشگران به حساب میآید که محبوبیت بسیاری دارد و آن را به یکی از نمادهای اصلی شهر یزد تبدیل كرده است.
با ورود به خیابان مسجد جامع، این مسجد عظیم از دور خودنمایی میکند و منارههای بلند و باشكوهی را به نمایش میگذارد؛ منارههایی كه با ظرافتهای چشمنواز خود قد برافراشته و گویا به آسمان وصل شدهاند. این منارهها، ۵۲ متر ارتفاع و ۸ متر قطر دارند و باوجود ظاهر مشابه، اندكی متفاوت هستند. به عبارتی دیگر، مناره سمت راست دارای ۲ مسیر پلكانی جهت رفتوبرگشت به بالای سازه میباشد و در مناره سمت چپ، تنها یك پلكان تعبیه شده است. بلندای این دو سازه و کاشیکاری منحصربهفرد آنها تا بلندترین نقطه منارهها نیز همواره برای بازدیدكنندگان، تعجببرانگیز و جذاب بوده است.
نقشهای بهکاررفته در تزیینات مسجد جامع یزد، نمادهایی هستند که به گونهای با عقاید مذهب شیعه ارتباط دارد؛ این نگارهها شامل نقوش شمسه و ستاره، نقش قندیل، نقوش محراب مانند، گچبریهای زنجیرهای و غیره است. شمسه و ستاره اکثریت نقوش بهکار رفته در مسجد را تشکیل میدهند.
بیشتر این نقوش، مانند ستاره پنجپر مفاهیم نامهای حضرت محمد (ص)، حضرت علی (ع) و پنج تن آل عبا، امام حسین (ع) را دربردارند و یا مانند شمسههای دوازده پر به مفاهیم امامان شیعه، امام دوازدهم اشاره میکنند و یا همچون شمسههای ۷۲ پر یادآور وقایعی چون واقعه کربلا و روز عاشورا، ۷۲ تن و شهادت حضرت علی(ع) هستند.
این نقوش در مسجد جامع به نوعی تفکرات شیعی سازندگان و بانیان آنرا با توجه به استقرار یک حکومت مرکزی سنی مذهب در زمان ساخت بنا، نشان میدهند.
برخی از این نقوش هندسی و اسلیمی همچون شمسههای ۷۲ پر سر در ورودی، شمسههای ایوان جنوبی و طرحهای محراب مانند نقش شده بر ستونهای تزیینی ورودی گنبدخانه، از نقوش شاخص بهکار رفته در مسجد جامع یزد هستند که در بنای دیگری از این دوران و به این زیبایی و عظمت نمیتوان یافت.
آدرس: استان یزد، یزد، خيابان مسجد جامع
0 نظر