کره زمین دارای 195 کشور مختلف است که در هفت قاره آفریقا، آسیا، استرالیا، اروپا، آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی و آنتاریکا (قطب جنوب) گسترده شده اند.
هر یک از 195 کشور موجود در دنیا دارای مرز مشخص و تعیین شده بر روی خشکی، مرز آبی و هوایی هستند و از قوانین سفر و مهاجرت خاص خودشان تبعیت می کنند. در واقع، همه ما انسانها اهالی این کره خاکی هستیم، اما نمی توانیم بدون هماهنگی، داشتن مدرک و دریافت مجوزهای مختلف، محل زندگی و تولد خود را از کشوری به کشور دیگر تغییر دهیم و بدون هیچ مدرک و هماهنگی قبلی، حتی برای مدت زمانی کوتاه، به کشوری دیگر در آن سر دنیا سفر کنیم..
ویزا یا روادید، جواز ورود شما به یک کشور خارجی است.
ویزا می تواند به صورت کوتاه مدت( یک روزه، چند روزه و چند ماهه) و یا بلند مدت صادر شود و و به شما اجازه حضور در تنها یک کشور و یا چند کشور را به طور هم زمان بدهد. ممکن است ویزا به صورت برچسب بر روی صفحه گذرنامه شما پیوست شود و یا اینکه کاملاً الکترونیکی و آنلاین باشد.
هر یک از کشورها، برای کنترل اوضاع جمعیت، نرخ جرم و جنایت، وضعیت بیکاری و بسیاری از فاکتورهای مهم زندگی در داخل کشور خود، قوانین مختلفی برای ورود شهروندان خارجی غیر بومی از جمله الزام به دریافت ویزا و مجوز ورود وضع کرده اند.
غالبا ویزا بر اساس محور اصلی یعنی بازه زمانی به دو دسته زیر تقسیم می شود:
این در حالی است که انواع ویزای بلند مدت به شرح زیر است:
نکته مهم و قابل اشاره در مورد انواع ویزا این است که معمولاً برای دریافت مجوز ورود کوتاه مدت، تنها نیاز به رزرو وقت سفارت، آماده سازی و ترجمه برخی مدارک کلی (هویتی، مالی) و درخواست ویزا از کنسولگری دارید و با دریافت ویزا، اجازه ورود موقتی به کشور مورد نظر داده می شود.
اما اگر هدف شما حضور بلند مدت و یا دائم در یک کشور خارجی باشد و به جای سفری موقتی، قصد مهاجرت داشته باشید، باید از میان انواع ویزا، برای مجوز بلند مدت اقدام کنید و در کنار موارد اشاره شده در بالا، به دنبال یک مدرک مهم دیگر نیز باشید.
این موضوع تنها برای هدف تحصیلی نیست، چون اگر به دنبال کار تمام وقت و طولانی در کشوری خارجی باشید، باید قبل از اقدام برای ویزا، یک دعوتنامه کار و جاب آفر دریافت کنید.
متقاضیان جهت اخذ ویزا باید از طریق کنسولگری یا دفتر سفارت کشور مقصد اقدام کنند، با این حال برای برخی کشورها ویزا در فرودگاه صادر میشود و نیازی به مراجعه به دفتر سفارت نیست. اما ذکر این نکته حائز اهمیت است که داشتن ویزا تضمین ورود به خاک کشور مقصد نیست، بلکه مسئولین ذیصلاح اداره مهاجرت و مقامات مرزی آن کشور با توجه به قوانین تعیین شده میتوانند مانع ورود فرد به خاک آن کشور شوند.
به طور کلی، افراد برای دریافت ویزا باید شرایط زیر را داشته باشند:
• نداشتن سوء سابقه کیفری
• برخورداری از تمکن مالی
از مهمترین مراحل اخذ ویزا، ارائه مدارک لازم است. فرقی نمیکند خودتان برای اخذ ویزا اقدام میکنید یا از طریق آژانسهای مسافرتی درخواست ویزا میدهید، در هر دو صورت باید مدارک زیر را داشته باشید
سایر مدارکی که برای برخی ویزاها موردنیاز است:
هزینه دریافت ویزا، بسته به نوع ویزای شما، کشور مقصد و همچنین نوسانات نرخ ارز متغیر است. حتی امکان دارد این هزینه را به دلار، یورو، درهم یا هر ارز مورد قبول دیگری که سایت سفارت اعلام میکند پرداخت کنید.
مدارک مورد نیاز بسته به کشور مقصد مورد نظر شما متفاوت خواهد بود. به طور کلی پاسپورت، مدارک هویتی ایرانی (ترجمهشده) و در برخی موارد اسناد تمکن و گردش مالی اصلیترین مدارک مورد نیاز خواهند بود.
مدت زمان صدور ویزای کشورهای مختلف، با هم متفاوت است. ممکن است یک ویزا طی 2 تا ۵ روز صادر شود و صدور ویزای مقصدی دیگر، چند هفته طول بکشد. در نهایت زمان صدور ویزا، توسط دولت کشور صادرکننده مشخص خواهد شد.
تمکن مالی سندی است که توانمندی مالی شما را به دولت کشور مقصد نشان میدهد. بسیاری از کشورها انتظار دارند درخواستکننده ویزا بتواند از طریق سند تمکن مالی توانایی مالی خود برای مدت زمان اقامت در کشور مقصد را اثبات کند.
به طور عمومی ویزاهای توریستی صادرشده، غیر قابل تمدید هستند و در صورت انقضای زمان ویزا، لازم است مجدد برای دریافت ویزای سفر اقدام کنید.
با توجه به این که هزینه پرداختشده از طرف شما و از طریق فلایتیو به حسابهای سفارت یا اداره مهاجرت کشور مقصد واریز میشود، در صورت رد شدن درخواست ویزای شما، سفارت و اداره مذکور مبلغی را استرداد نمیکند اما شما شانس اعتراض روی نتیجه و بررسی مجدد درخواست ویزا را خواهید داشت.
شرایط دریافت ویزا برای کشورهای مختلف یکسان نیست و هر کشور مدارک مخصوص به خود را دارد. شاید شنیده باشید که ویزای برخی کشورها آسان تر و برخی دیگر دشوارتر است. این مسئله تا حدودی صادق است. به عنوان مثال دریافت ویزا برای کشورهای اروپایی، کانادا و آمریکا بسیار سخت تر از کشورهای دیگر است. مدارک عمومی مورد نیاز برای دریافت ویزا عبارتند از:
شما می توانید مادامی که قصد حضور در کشوری خارجی را ندارید، برای دریافت مدرک پاسپورت اقدام نکنید، اما اگر تمایل به دریافت ویزای کشوری داشته باشید، مطمئناً به گذرنامه و صفحات آن برای الصاق برچسب ویزا نیاز خواهید داشت.
مدرک معتبر پاسپورت نیز همانند انواع ویزا دارای اعتبار مشخصی بوده و در صورتی که کمتر از 3 تا 6 ماه اعتبار و دو صفحه خالی باشد، معمولاً برای درخواست ویزا مناسب نبوده و تقاضا برای درخواست یک پاسپورت جدید می شود.
به طور پیش فرض هر شخصی می تواند بنابر ملیت و تابعیت خود از یک پاسپورت وطنی برخوردار باشد و در صورت منقضی شدن اعتبار، برای دریافت یک پاسپورت جدید درخواست دهد.
پاسپورت عادی و استاندارد: برای شهروندان دارای مشاغل عمومی صادر می شود و می تواند برای انواع ویزا نظیر توریستی، تحصیلی و کار مورد استفاده قرار گیرد.
مدارک لازم برای کلیه متقضیان:
– اصل و کپي شناسنامه و کارت ملي و يا تأئيديه ثبت احوال براي کليه متقاضيان.
– ارائه اصل آخرين گذرنامه (در صورت معتبر بودن)
– یک (۱) قطعه عکس ۶×۴ جديد و رنگي با زمينه سفيد و تمام رخ
– اجازه محضري برای افراد زير ۱۸ سال از سوی پدر و یا قیم قانونی.
مدارک جانبی لازم برای دریافت پاسپورت مخصوص آقایان:
– ارائه اصل و کپي کارت پايان خدمت يا معافيت صرفاً هوشمند (کارتهای قدیمی اعتبار ندارند) و يا موافقتنامه سازمان وظيفه عمومي برای مشمولین.
– آقايان دانشجو و يا دانش آموز براي خروج از کشور ميبايست نامه از محل تحصيل خود دريافت و به سازمان وظيفه عمومي تحويل نمايند.
توجه ۱: کسانی که اقدام به تعویض کارت پایان خدمت یا معافیت قدیمی به هوشمند نمودهاند، بعد از گذشت ۲۴ ساعت از درخواست تعویض، میتوانند با ارایه برگه ثبت درخواست تعویض کارت به افسران گذرنامه مستقر در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی، درخواست صدور یا تعویض گذرنامه دهند.
توجه ۲: آقايان بالاي ۵۰ سال احتياج به ارايه کارت پايان خدمت ندارند.
مدارک جانبی لازم برای دریافت پاسپورت مخصوص بانوان:
توجه: بانوان مقيم خارج احتياج به اجازه محضري همسر ندارند، همچنین اقامت با گذرنامه ايراني قابل قبول است.
توجه: بانواني که همسر آنها فوت نموده، ميبايست اصل گواهي فوت همسر و يا اصل شناسنامه باطل شده همسر و بانوان مطلقه ميبايست اصل طلاقنامه را ارائه نمايند.